1-banner-covid
Previous slide
Next slide

Αξιοθέατα

Το Νεκρομαντείο

Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία, ένας από τους δώδεκα θεούς του Ολύμπου ήταν κι ο βασιλιάς του κάτω κόσμου, ο Άδης. Ως βασιλέας, δικαιούνταν κι αυτός να έχει τη χώρα του, τη Θεσπρωτία ή Αηδωνία, όπως λεγόταν από το όνομα του Άδη. Περνώντας τα Ηλύσια Πεδία, δίπλα στις όχθες του Αχέροντα ήταν ο τόπος όπου κατοικούσαν οι ψυχές των νεκρών. Ο ποταμός αποτελούσε το δρόμο μέσω του οποίου ο Χάροντας οδηγούσε τις ψυχές στη Λίμνη Αχερουσία. Στα έγκατά της βρισκόταν το βασίλειο του Άδη. Γι’ αυτό το λόγο, στη Β.Α όχθη της Αχερουσίας Λίμνης, πάνω απο μια σπηλιά στη συμβολή των ποταμών Αχέροντα και Κοκυτού, ιδρύθηκε το νεκρομαντείο του Αχέροντα, το πιο φημισμένο νεκρομαντείο του αρχαίου Ελληνικού κόσμου, ο σπουδαιότερος χώρος για τη λατρεία των θεών του κάτω κόσμου και την επικοινωνία με τις ψυχές των νεκρών! Οι άνθρωποι επισκέπτονταν το μαντείο πιστεύοντας ότι θα επικοινωνούσαν με τα πνεύματα των αγαπημένων τους νεκρών, τα οποία προφήτευαν το μέλλον. Προσέφεραν μια μάσκα με το πρόσωπο του νεκρού, καθώς και πιθάρια με χρυσό και αγριοτούτουνο (είδος κουκιού γνωστό για τις οραματικές του ιδιότητες, που φύτρωνε στο έλος του Καλαμά). Υποβάλλονταν σε ειδική πολυήμερη δοκιμασία που περιλάμβανε αυστηρή δίαιτα από Λούπινα, φύλλα και σπόρους αγριοτούτουνου, πλήρη απομόνωση στα σκοτεινά δωμάτια του νεκρομαντείου, μαγικές πράξεις, προσευχές και επικλήσεις. Αυτή η ψυχική και σωματική δοκιμασία δημιουργούσε στον επισκέπτη την κατάλληλη ψυχική προδιάθεση και τον προετοίμαζε έτσι ώστε να επικοινωνήσει με τους νεκρούς του κάτω κόσμου. Ακόμα και σήμερα, η περιοχή αυτή αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης για επισκέπτες από διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και για ξένους που θέλουν να γνωρίσουν από κοντά την αρχαία μυθολογία και τις δοξασίες των αρχαίων Ελλήνων.

Ποταμός Αχέροντας

Ποταμός της Ηπείρου, που το όνομα του σημαίνει ότι στην κοίτη του ρέει αχ (δηλ. νερό) ή άχος (δηλ. θλίψη, λύπη). Ο μεγαλύτερος από τους τρεις ^ποταμούς του Άδη των αρχαίων Ελλήνων, πηγάζει απο μία σπηλιά κοντά στο χωριό Κουκλιοί, στην Κιάφα Σουλίου. Στη σπηλιά αυτή, όπως πίστευαν οι αρχαίοι, ζούσε ένας φοβερός δράκος. Κάθε χρόνο οι κάτοικοι των περίχωρων του πρόσφεραν ανθρώπους για τροφή, γιατί αλλιώς μόλυνε το νερό τόσο πολύ, που όποιος το έπινε, πέθαινε. Τον δράκο αυτόν τον σκότωσε ο Άγιος Δονάτος, ο αρχαίος Αϊδωνεύς, όπως πιστεύουν σήμερα οι κάτοικοι και το πανηγυρίζουν κάθε χρόνο. Από τότε το νερό έγινε πια γλυκό, όπως θυμίζει το όνομα του χωριού, που λέγεται Γλυκή. Το ποτάμι όμως από τη Γλυκή ως τις πηγές του λέγεται ακόμη Αχέροντας, αλλά και Μαυροπόταμος. Τα νερά του Αχέροντα ξεκινούσαν απο τις πηγές του, προχωρούσαν μέσα από απόκρημνους βράχους και χαράδρες, σχηματίζαν καταρράκτες και, κοντά στο χωριό Γλυκή της Παραμυθίας, χύνονταν στην Αχερουσία, τη λίμνη του Άδη, που έχει πια αποξηραθεί. Έτσι, ελεύθερος τώρα ο Αχέροντας διασχίζει την όμορφη πεδιάδα του Φαναριού, σμίγει με τα νερά του ποταμού Κοκυτού και του ποταμού ίΠυριφλεγέθοντα, προχωρεί προς τη θάλασσα και χύνεται στο Ιόνιο πέλαγος, στον όρμο της Σπλάντζας, νότια της ιστορικής Πάργας! Σύμφωνα με τη μυθολογία, η πεδιάδα του Αχέροντα ήταν ο τόπος όπου κατοικούσαν οι ψυχές των νεκρών. Ο ποταμός αποτελούσε το δρόμο μέσω του οποίου ο Χάροντας οδηγούσε τις ψυχές στην Αχερουσία λίμνη, στα έγκατα της οποίας βρισκόταν το βασίλειο του Άδη.

Το Κάστρο της Ανθούσας

Το κάστρο είναι τοποθέτημενο ανάμεσα στα χωριά Ανθούσα και Αγιά και προσφέρει μια επιβλητική θέα της γύρω περιοχής.Το ογκώδες αυτό φρούρειο χτίστηκε το 1814 από τον Αλή Πασά των Ιωαννίνων με σκοπό να ελέγχει από εκεί την ανυπότακτη Πάργα.
 

Αρχαία Νικόπολη

Η Αρχαία πόλη της Νικόπολης, ιδρύθηκε το 27π.χ. από τους Ρωμαίους, 50χμ μακρία από την Πάργα. Εντυπωσιάζει το Αρχαίο θέατρο και το υπέροχο μωσαϊκό.

elGreek